Kina är sett till befolkningsmängd världens största land och har de gångna decennierna gått igenom en ekonomisk tillväxt som inget annat land i historien. Trots det är det fortfarande många som upplever landet som svårtillgängligt – till viss del är det förståeligt – men så behöver det inte vara. Den här artikeln tar upp några saker att tänka på inför en resa dit och vad du kan göra när du väl är där.

KinaKina är såklart tillräckligt stort för att det ska gå att säga att det passar som resmål för i princip vem som helst. Men det är sagt med vissa reservationer. Innan du åker dit finns det några saker som är värda att ha i åtanke. En resa till landet kan nämligen vara en mer komplicerad upplevelse än många andra resmål. Det främsta skälet är att nästan ingen pratar engelska. Införskaffa en ordentlig frasbok eller lär dig grunderna i mandarin. Två andra saker att bära med sig är att maten ibland uppfattas som extrem samt att kroppskontakt inte uppskattas.

Prisnivåer i Kina

Att vistas i Kina är inte särskilt dyrt, men det hindrar ju inte att den ekonomiska biten kan vara svår att få att klaffa ändå. Om du vet med dig att du kommer att kunna betala tillbaka finns alltid möjligheten att ta ett lån för att, exempelvis för att åka till Kina. Hos https://utanuc.com/ hittar du hjälp för att hitta det snabblån som passar just dina förutsättningar bäst.

Valutan i Kina kallas för kinesiska Yuan Renminbi (¥) och 100 svenska kronor motsvarar ca. 75¥(men håll i åtanke att valutornas värdering förstås varierar). Så vad kostar saker i Kina? Allmänt kan sägas att levnadskostnaden i Kina är runt 40% lägre än vad den är i Sverige. Men några exempel på vad saker kostar i Kina är:

  • Ett mål matt på en billig restaurang kostar ca. 25¥ . En halv liter inhemsk öl kostar ca. 16¥
  • Ett par jeans (Levis 501) kostar ungefär 418,13¥
  • Månadshyran för en central lägenhet med 1 rum snittar på runt 3500¥

 

Populärt att se i landet

Kina besökaUtanför Peking öppnades precis världens största flygplats. Daxing International Airport räknar med att ta emot lite drygt 72 miljoner resande per år i framtiden. Om den inte var det förut så är Peking nu tveklöst en av världens internationella storstäder. Det är också i Peking som man hittar flest sevärdheter på minst yta, där finns till exempel det gamla kejserliga palatset (den förbjudna staden) och möjligheten att besöka kinesiska muren.

Eftersom Kina är ett såpass stort land får du vara beredd på att resa runt en hel del om du vill besöka de mest populära resmålen. Bland andra berömda resmål i landet finns till exempel terrakotta-armén som du hittar utanför staden Xi’an i centrala Kina. I sydöst finns Huangshan, också kallade ”yellow mountains” – de gula bergen – för den som hellre tar del av magiska naturupplevelser. Det är bara några av alla fascinerande resmål som finns i landet. Det finns såklart många fler, inte så konstigt med tanke på att Kina är platsen för världens äldsta civilisation.