Lång restid och numera längre tid att få visum, dock stoppar inte detta turismen från att nå Kina som är mer populärt än någonsin som resmål.

 

pexels-photo-24329Hong Kong kvalade in på en förstaplats på listan över mest besökta städer 2015 med 26,7 besökare, skriver Vagabond, och är ett av våra mest populära resmål. När man reser till Kina utfärdas ett visum på 30 dagar, och enligt Expressen har landet nyligen infört tuffare visumregler för svenskar. Dessa regler kräver att man lämnar in både sitt gamla och nya pass när man söker visum, och gäller från och med 9:e augusti i år. Dock gäller reglerna enbart den som har ett pass som är utfärdat efter den 1 januari 2014.

 

”Om man har ett äldre pass än så spelar det ingen roll”, säger Mats Andersson, vd på resebyrån Kinaresor.

 

Självfallet är det inte heller omöjligt att få inresetillstånd om man inte har kvar sitt gamla pass, men det blir längre väntetid än de fyra dagar som man normalt får besked efter. Man kan i värsta fall få räkna med en väntetid på upp till tre veckor. Visum söker man på China Visa Application Service Center, som finns i både Stockholm och Göteborg. Vid transit behövs dock oftast inget visum, men passet måste alltid ha längre visumtid än 6 månader.

 

Rätt utrustning för en långresa

Resan till Kina är lång, ofta med mellanlandning, och tar upp till tio timmar, enligt Kina.se. Då bagaget lastas om många gånger på vägen, och även om man vill göra en rundresa i landet är det värt att investera i ett bra bagage. Tips på slitstarka och hållbara väska är exempelvis resväskor.se, som även har modeller för handbagage.