Det händer ofta att jag måste förklara för folk som bor i Sverige att saker som de hört om Kina inte stämmer. Men det händer också ibland att jag hittar saker som är ännu konstigare än det folk i Sverige tror. Det är t.ex. inte ovanligt att jag hajar till när jag surfar runt på Taobao, Kinas svar på Tradera.

På Taobao kan man köpa det mesta, t.ex. levande skorpioner eller tvålar gjorda av bröstmjölk. Man kan också hyra många saker. T.ex. går det att hyra en ”pojkvän”, som följer med och hälsar på ens föräldrar, eller lyssnar på ens gnäll i 20 minuter. Svenska tidningar har skrivit om detta, bl.a. här.

Det finns även kvinnor som hyr ut sig för olika tjänster. En sådan tjänst är Little sister play companions, helt enkelt tjejer som kan hjälpa en när man spelar dataspel. Antingen kommunicerar man med dem via Skype, eller så går man till ett internetcafé där det finns ”värdinnor” som kan hjälpa till i spelandet. Det påminner inte så lite om japanska maid cafés, som man kan läsa mer om här. På internetcaféer är det oftast gratis att få hjälp av en Little sister, men på Taobao kostar det pengar – för det mesta runt 30 kronor i timmen, men det finns de som tar betydligt mer än så, upp till 500 kronor per timme.